Mount Stromboli

Stromboli is een klein vulkanisch eiland (12 km2) in de Tyrreense Zee voor de noordelijke kust van Sicilië, Italië. De actieve stratovulkaan Mount Stromboli is dus zowel een vulkaan als een eiland. Met een hoogte van 926 meter is Mount Stromboli de kleinste van de drie actieve vulkanen in Italië. Mount Stromboli steekt 926 meter boven zeeniveau uit, maar de basis van de vulkaan bevindt zich op een diepte van 2000 meter onder zeeniveau. Eigenlijk is Mount Stromboli dus bijna 3000 meter hoog, wat deze vulkaan dus eigenlijk de tweede grootste vulkaan van Italië maakt.

Stromboli maakt deel uit van de Eolische eilanden, een vulkanische eilandengroep (ook wel archipel genoemd) ten noorden van Sicilië. Op het eiland Stromboli wonen tussen de 400 en 850 mensen. Mount Stromboli is de meest actieve vulkaan van Europa. Omdat Mount Stromboli zo veel tot uitbarsting komt en deze uitbarstingen vaak zichtbaar zijn tot ver op de omringende zee, heeft het eiland de bijnaam ‘Vuurtoren van de Middellandse Zee’ gekregen.

Kaart van de Eolische eilanden ten noorden van Sicilië

Mount Stromboli op het Italiaanse eiland Stromboli, ten noorden van Sicilië

Kaart van de Eolische eilanden ten noorden van Sicilië. Stromboli bevindt zich rechtsboven op deze kaart.

Mount Stromboli ofwel het Italiaanse eiland Stromboli, bevindt zich ten noorden van Sicilië

 

Uitbarstingen van Mount Stromboli

Mount Stromboli is recentelijk vele malen tot uitbarsting gekomen. De top van Mount Stromboli kent drie actieve kraters. Een kenmerkende geologische eigenschap van de vulkaan is de Sciara del Fuoco, een grote hap uit de vulkaan die is ontstaan in de laatste 13.000 jaar als gevolg van het instorten van de noordwest helling van de vulkaan.

uitbarsting Mount Stromboli in 1980
Uitbarsting Mount Stromboli in 1980.

Stromboli is zo'n bijzondere vulkaan, omdat deze al zo lang achtereen tot uitbarsting komt. Uit onderzoek blijkt dat Mount Stromboli ten minste de laatste 20.000 jaar erg actief is en veel tot uitbarsting komt. De uitbarstingen van Mount Stromboli beginnen met een explosie van de kraters aan de top van de vulkaan, gevolgd door milde tot gemiddelde uitbarstingen van gloeiende vulkanische bommen met intervallen variërend van minuten tot uren. Dit karakteristieke soort vulkaanuitbarsting wordt een stromboli-type vulkaanuitbarsting genoemd, en wordt ook bij andere vulkanen waargenomen. Uitbarstingen door de kraters op de top van Mount Stromboli resulteren in enkele seconden aanhoudende vulkaanuitbarstingen van milde kracht, waarbij as en gloeiende lavabommen enkele honderden meters de lucht in worden geslingerd. Uitbarstingen van Mount Stromboli gaan vrijwel altijd gepaard met explosies, hoewel er af en toe ook lavastromen voorkomen. In 2002 werd er voor het eerst in 17 jaar tijd weer een lavastroom waargenomen bij een uitbarsting van Stromboli.

De grootste uitbarsting van Mount Stromboli van de laatste honderd jaar vond plaats in het jaar 1930, en resulteerde in de dood van enkele mensen en de verwoesting van enkele huizen als gevolg van vulkanische bommen. Grote uitbarstingen van Mount Stromboli vinden plaats met intervallen van jaren tot decennia.

Op 27 februari 2000 ontstonden twee nieuwe kraters op het eiland in lang aanhoudende uitbarstingen. Toeristen stroomden massaal naar het eiland toe, om de continue uitbarsting en het stromende lava uit Mount Stromboli van dichtbij te bekijken. De aanhoudende uitbarstingen die in februari 2000 plaatsvonden werden minder voorspelbaar, waardoor werd besloten toeristen niet meer toe te laten tot de top van Mount Stromboli. De top van de vulkaan werd in 2007 weer opengesteld voor toeristen, maar wel onder de voorwaarde dat alle toeristen enkel onder begeleiding van een professionele gids toegang krijgen tot de top van Mount Stromboli.

De steile ‘Sciara del Fuoco’ helling.
De steile ‘Sciara del Fuoco’ helling.

Een zeer recente grote uitbarsting van Stromboli begon in 2002. Het eiland werd toen enkele maanden afgesloten voor iedereen die niet op het eiland woonde. De uitbarsting begon op 29 december met een lavastroom langs de ‘Sciara del Fuoco’ helling, die daardoor snel de zee bereikte. Op 30 december 2002 veroorzaakte twee aardverschuiving langs de ‘Sciara del Fuoco’ helling enkele tsunami's (vloedgolven). De hoogste golf was 10 meter hoog en veroorzaakte behoorlijke schade aan het dorpje Ginostra, waarbij 6 mensen gewond raakten. Op 5 april 2003 vond er een grote explosie plaats van de krater van de top van Mount Stromboli, waarbij gesteente de lucht in werd geslingerd. Deze vulkanische bommen bereikten het dorp Ginostra en beschadigde daar enkele huizen. De uitbarsting kwam in juli 2003 tot een einde.

De laatste grote uitbarsting van Mount Stromboli vond plaats op 13 April 2009.

 


Video van de uitbarsting van Mount Stromboli die plaatsvond in september 2008. Dit filmpje laat mooie lavafonteinen zien en geeft je een indruk van hoe deze uitbarsting eruit moet hebben gezien.

uitbarsting van Mount Stromboli op 28 februari 2007
Uitbarsting van Mount Stromboli op 28 februari 2007. Lava stroomde voor het eerst in 4 jaar weer de vulkaanhelling af, de zee in.

 

Toerisme rondom Mount Stromboli

Jaarlijks bezoeken duizenden toeristen Mount Stromboli. Als je op vakantie bent in Italië en je ziet de mogelijkheid een bezoekje te brengen aan Mount Stromboli, is dat zeer de moeite waard. Stromboli is met de boot bereikbaar vanuit Napels, en vanuit Sicilië kunt u in Messina, Milazzo en Palermo de boot naar Stromboli nemen. De vulkaan vertoont zeer regelmatig kleine uitbarstingen, waarbij vulkanische bommen meters hoog de lucht in worden geslingerd en lava de zee in stroomt. Omdat u alleen onder begeleiding van een professionele gids de top van Mount Stromboli kunt bezoeken, loopt u weinig risico en kunt u toch een uitbarstende vulkaan van relatief dichtbij meemaken.